Ta strona internetowa używa plików cookies (tzw. ciasteczka) w celach statystycznych oraz funkcjonalnych. Każdy może zaakceptować pliki cookies albo ma możliwość wyłączenia ich w przeglądarce.
Cymes – potrawa żydowska
W roku pod hasłem akceptacji, tolerancji i poznawania nowych kultur – w dalszym ciągu poznajemy potrawy kuchni żydowskiej. Był już kugel i sałatka. Tym razem 21 lutego - nasza grupa przygotowała „cymes”. To rodzaj słodkiego gulaszu, deseru.
Najczęściej zawiera on w swoim składzie podsmażoną marchewkę. Ma barwę pomarańczową i jest zawsze słodki. Może być daniem głównym i zawierać mięso lub tylko owoce. I taki cymes – deser my przygotowaliśmy. W jego skład wchodziły: marchewka, bataty, cebula, suszone śliwki i morele, orzechy nerkowca i laskowe, rodzynki, płatki migdałowe, miód, cynamon, sok z cytryny i pomarańczy. Danie bardzo nam smakowało. Już myślimy nad kolejnym… .
WTZ Stowarzyszenia
Rodziców i Opiekunów Osób z Niepełnosprawnością Intelektualną „Wiara i Nadzieja” KRS 0000004478
© Zespół WTZ